Uzman Diyetisyen Meltem Demirci, yaz aylarında dışarıda yenilen yiyeceklerden buzdolabında bekleyen yemeğe kadar birçok besinin hızla bozulma riski taşıdığını belirterek, yaz mevsiminin gıda zehirlenmelerinin en sık görüldüğü dönem olduğunu söyledi.Yaz aylarında sessiz tehlike olarak adlandırılan gıda zehirlenmelerine dikkat çeken Uzm. Diyetisyen Demirci, “Gıda zehirlenmesi, bozulan veya mikrop bulaşan besinlerin tüketilmesiyle meydana gelir. Genellikle bakteriler (Salmonella, E.coli), virüsler ya da parazitler bu duruma neden olur” dedi.Kusma, ishal, mide bulantısı, ateş, karın ağrısı vb. ile kendini belli eden gıda zehirlenmelerinin çoğu zaman hafif atlatıldığını kaydeden Uzm. Diyetisyen Demirci, ancak çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olan bireylerde ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Uzm. Diyetisyen Demirci, gıda zehirlenmesine yol açan yaygın nedenleri şöyle sıraladı:”-Et, tavuk, balık ve yumurtanın çiğ ya da az pişmiş tüketilmesi, süt ve süt ürünlerinin bozulmuş ya da açıkta satılması, sebze ve meyvelerin iyi yıkanmadan yenmesi, uygun sıcaklıkta saklanmayan ya da açıkta bekleyen yiyecekler, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin tüketilmesi.”
Kendimizi nasıl koruruz/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Uzm. Diyetisyen Demirci, gıda zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemleri ise şu şekilde özetledi:”Sebze ve meyveleri bol suyla yıkayın, mümkünse sirkeli suda bekletin. Buzdolabında et, tavuk, balık vb. ürünleri +4C, dondurucuda -18C’de muhafaza edin. Çiğ ve pişmiş gıdaları ayrı saklayın, aynı kesme tahtasını kullanmayın. Yemekleri en geç 2 saat içinde buzdolabına kaldırın. Artan yemekleri aynı gün içinde kaynatarak tüketin. Ellerinizi yemek öncesinde ve sonrasında en az 20 saniye süreyle sabunla yıkayın. Dışarıda açıkta satılan ürünlerden uzak durun.”
Besin saklama ve depolama şartları/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Uzm. Diyetisyen Demirci, besin saklama ve depolama şartlarına yönelik olarak ise şu bilgileri verdi:”Et, tavuk, balık: Buzdolabında en çok 1-2 gün, dondurucuda 3-6 ay saklanmalıdır. Çözündürme işlemi buzdolabında yapılmalı, çözünen ürün yeniden dondurulmamalıdır. Süt ve süt ürünleri: Ambalajlı ve pastörize ürünler tercih edilmelidir. Açılan ürünler 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Peynir ve yoğurt gibi ürünler cam kapta saklanmalıdır. Sebze-meyveler: Yıkanmadan buzdolabına koyulmalı, tüketmeden önce iyice yıkanmalıdır. Nemsiz ve hava alan torbalarda muhafaza edilmelidir.”
Yemekleri tekrar tekrar ısıtmayın/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Gıda zehirlenmelerine karşı alınacak en önemli önlemler arasında buzdolabı kullanımına dikkat edilmesi gerektiği olduğunu ifade eden Uzm. Diyetisyen Demirci şöyle devam etti:”Soğuk zinciri koruyun. Buzdolabı +4C, dondurucu -18C olmalıdır. Pişmiş yemekleri üst raflarda, çiğ et ve balığı alt raflarda saklayın. Ağzı açık yiyecek bırakmayın, cam kaplarda muhafaza edin. Haftalık temizlik yaparak bakteri birikimini önleyin.”Gıda güvenliğinin evde başladığına dikkat çeken Uzm. Diyetisyen Demirci, şu uyarılarda bulundu:”El hijyenine dikkat edin. Mutfak bezlerini sık değiştirin. Et ile sebze için kesme tahtalarını ayrı kullanın. Yemekleri tekrar tekrar ısıtmayın, aynı gün tüketin. Unutmayın ki, besinler sadece tok tutmaz, aynı zamanda sağlığımızı da şekillendirir. Gıda zehirlenmeleri çoğu zaman küçük bir dikkatsizlikle başlar ama büyük sonuçlar doğurabilir. Gıdanın güvenli olması en az besleyici olması kadar önemlidir. Sağlıklı bir yaşam, bilinçli tüketimle başlar.”
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
Yeşil mi, Mavi mi? Göz Rengini Kalıcı Olarak Değiştirmek Mümkün! İşte En Çok Talep Edilen Renk… Göz Rengi Nasıl Değiştiriliyor? Göz Rengi Değiştirmenin Riski Var mı?
Sel suları ile kirlenen denizde yüzmek enfeksiyon riskini artırıyor
MEYVE DEĞİL SAĞLIK İKSİRİ! Günde 1 Adet Tüketince İlaç Etkisi Gösteriyor! Kabuğu Bile Faydalı. Kan Şekeri, Diyabet, Kanser… İyi Gelmediği Şey Yok
YASAKLARLA DOLU DİYET LİSTELERİ ÇÖPE! Zayıflamak İsteyenler Buraya: Yasak Yok, Kötü Yiyecek Yok, Ceza Yok! Sadece Kilo Verdirmiyor, Zihni de Arındırıyor! İŞTE O YÖNTEM
Anneliğin Görünmeyen Yüzü: Lohusalık Sendromu! Lohusalık Sendromu Nedir? Lohusalık Sendromunun En Önemli Belirtileri Nelerdir, Nasıl Başa Çıkılır?
İştah Artması, Kilo Alma, Karbonhidrat İçerikli Yiyeceklere Karşı Düşkünlük… Bu Belirtiler Başladıysa Aman Dikkat! Sebebi Bu Olabilir
Aynadaki Düşman: Sessizce İlerliyor, Fark Edilmezse Hayati Tehlike Oluşturuyor
HAVUZDA BEKLEYEN TEHLİKE! Yaz aylarını kabusa çeviriyor: ‘Kadınların yüzde 20’si yaşamları boyunca bu hastalığa en az bir kez yakalanıyor!’
Sıcak Havada Kalbin Yükü Artıyor! ‘Sessiz Kalp Krizi’ Uyarısı